« Nazaj na zapise

Glosa

 

Oglaševalci pogosto posegajo po retorični figuri, ki izraža pretiravanje. Samo po sebi ni nič narobe, da uporabljajo 'slikovit jezik', s katerim želijo doseči posebne učinke. A pri prodaji ležišč se zdi, da so šli predaleč. In nič ne kaže, da je pri tem komu kaj mar za potrošnika.

 

Vedno znova me preseneča, kaj vse ponujajo trgovci, da bi prodali ležišče. In s kakšno lahkotnostjo obljubljajo dobro spanje!


Pomudimo se nekoliko pri obljubi: 'Naša vzmetnica je garancija za dober spanec.'


Kaj ta garancija pravzaprav pove? Nobenega dvoma ni. Trgovec za ležanje na vzmetnici garantira dober spanec. Na vseh vzmetnicah? Ne, ne, to ne. Na točno določeni vzmetnici. Če torej ležimo na točno določeni vzmetnici, nam trgovec garantira dober spanec. Garantira nam dober spanec na njegovi vzmetnici.


Garantira 'nam'. Kdo smo 'mi'? 'Mi' smo brez izjeme 'vsi' in vsi se lahko odločimo za ležanje na omenjeni vzmetnici. In mi vsi smemo pričakovati na njej dober spanec. Že slišim žvenket cekinov v trgovčevi vreči. Mi vsi se moramo samo odločiti in kupiti to ležišče. Kdo nam pa lahko ponudi več? In kaj je lahko več od dobrega spanca?


Nisem še slišal, da bi trgovca za njegovo izjavo kdo prijel za besedo. Torej drži, da je neko ležišče lahko tako zelo 'dobro', da garantira dober spanec. Če to drži, potem lahko s tleskom palca in kazalca odzdravimo v Sloveniji 1000 bolnikov z motnjo spanja narkolepsijo. To lahko naredimo za začetek.


Ta vzmetnica mora biti res čudežna, saj trgovec ne omeni nobene izjeme, ko vzmetnica ne bi nudila dobrega spanca. In ko bodo za to zvedeli v Evropski uniji…Saj si lahko predstavljate, da 'kitajski' proizvajalec kratko malo ne bo mogel zadovoljiti povpraševanja na trgu po tej vzmetnici… in morda bomo del proizvodnje dobili tudi v Slovenijo…A s tem se naša pravljica ne bo končala, saj bo sledilo povpraševanje po vsem svetu… Nekoliko nas prvi hip lahko pretrese le misel, da bomo naenkrat vsi spali na enakih vzmetnicah. A ni tako hudo, ker je v resnici veliko trgovcev, ki oglašujejo, da so tudi njihova ležišča garancija za dober spanec. Da bi bili unificirani, tako ni strahu.


Vrnimo se na našega trgovca, ki ga kar slišim, ko pravi: »Ne, ne, bolnikov pa nisem mislil. Bolniki so izvzeti! Bolnikom ne garantiramo dobrega spanca.«


Kaj pa tisti, ki ležijo v pretoplem prostoru? Saj je res, da je vzmetnica 'zračnica', a čudežev od nje ne gre pričakovati in lahko je tudi koža preveč! Pa tisti, ki ležijo v vlažnem prostoru? In tisti, ki se ne morejo izogniti hrupa, živijo pač ob prometni cesti? In če žena spi le pri prižgani luči? Kaj pa tisti, ki prisegajo na trdo ležišče? In tisti, ki jih žuli v pêti? In oni, ki imajo bolečine v vratu?... Ali se bodo vsi ti na vzmetnici, ki jo ponuja naš trgovec, 'vsako jutro zbudili sveži, spočiti in sproščeni'? Ali je vsem tem naša vzmetnica res garancija za dober spanec?


Ne gre le zato, da naš trgovec v svoji trditvi uporabi najvišjo mero tega, kar pričakujemo od ležišča: 'Naša vzmetnica je garancija za dober spanec'. Resnici na ljubo najdemo 'superlative' v mnogih oglaševalskih akcijah, ki nam ponujajo ležišča. Prav ta trenutek poteka največja akcija pri nas, ki nam zagotavlja celo več kot trgovec iz našega primera. Zagotavlja 'popolno prilagajanje' ležišča in za to jamči 15 let. Ne optimalno ali pa odlično prilagajanje, temveč 'popolno' prilagajanje. To pa ne more pomeniti drugega kot popolno prilagajanje vseh, ki ležijo, z različnimi težami in velikostmi in v vseh položajih ležanja. Zgodba je zelo podobna prejšnji. Seveda pa lahko 'zagotavlja popolno prilagajanje' le do prvega testiranja tega ležišča na kateremkoli ergonomskem inštitutu. Ni verjetno, da bo do tega prišlo, in predvsem do objave rezultatov testiranja, ker doslej še nikoli ni.


Gre za to, da trgovec v obeh primerih garantira nekaj, česar ni mogoče garantirati. Kar lahko garantira, če mu seveda izdelek to dopušča, je dobro ležanje, v nobenem primeru pa ne more garantirati dobrega spanja.


Ležišče odloča le o tem, ali bomo dobro ležali. S stališča ergonomije lahko govorimo le o bolj ali manj krepčilnem ležanju. Krepčilno ležanje pomeni kar se da sproščen položaj telesa. Vemo, da je v sproščenem položaju kvaliteta počitka največja. Zelo malo pa vemo, koliko ergonomsko ležalno udobje pogojuje dobro spanje. Obstajajo le posamezne raziskave, ki se ukvarjajo s povezavo med lastnostmi ležišč in kakovostjo spanca. In iz teh rezultatov bi se dalo zaključiti, da slabi pogoji za ležanje preprečujejo dobro spanje. Nikakor pa ne moremo reči, da ležišče, ki nudi ergonomsko ležalno udobje, garantira dober spanec.


Lahko stvar postavimo tudi na glavo in rečemo: Naša vzmetnica je garancija za dober spanec, žal pa ne moremo garantirati za uporabnika vzmetnice. Ležišče je garancija za dober spanec, a le pri kupcu, ki je brez skrbi, zdrav in nima nobenih težav s spanjem, ki mu je čisto vseeno, na čem spi, kje spi in kaj se okrog njega dogaja. Pri tem sem se spomnil na pravljico o fantu, ki mu prav nič na svetu ne manjka. A ko bi moral rešiti kralja in mu dati svojo srajco – in kralja lahko reši le tisti, ki mu nič na svetu ne manjka – se izkaže, da srajce nima. No, na vzmetnici, ki je garancija za dober spanec, bo moral kupec preživeti precejšen del svojega življenja, tudi takrat, ko morda ne bo povsem brez skrbi in ko mu bo morda tudi kaj manjkalo.


Vzmetnica, ki jo ponuja naš trgovec, je 'garancija' za dober spanec, a ne zato, ker je ležišče idealno, ampak zato, ker kupec ne pripisuje nakupu neke večje pomembnosti in je kot fant, 'ki mu prav nič na svetu ne manjka'. Kaj bo kasneje, ga ne zanima. A tisti trenutek je prepričan, da je kupil odlično vzmetnico, o tem ni nobenega dvoma, saj drugače ne bi bila garancija za dober spanec. In ker je tako, je povsem razumljivo, da ga ne zanimajo ergonomsko ležalno udobje in mikroklimatski pogoji, ki odločajo o sproščenem ležanju, pri katerem je kvaliteta počitka največja.
 

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se