Človek ni nikoli dovolj pozoren na to, kaj kupuje

product
 
« Nazaj na zapise

Prav zanimivo je, s kakšno lahkotnostjo prodajalci ležišč obljubljajo dobro spanje: 'Na tem in tem ležišču se boste vsako jutro zbudili sveži, spočiti in sproščeni.' Ali pa: 'Te in te vzmetnice in postelje so garancija za dober spanec!' Ne točno določene, ampak vse, ki jih oni ponujajo. In kakšna ležišča ponujajo? Ležišča iz poliuretanske pene, ležišča iz visco pene, vzmetnice z bonell vzmetmi, vzmetnice z vzmetmi v žepkih. Iščem po katalogu, če bom našel kje ležišče iz lateksa. No, v katalogih, ki jim imam v rokah, ležišča iz lateksa ni. Kako se časi spreminjajo in z njimi okus kupcev! Pred desetimi leti ležišča iz pene nisi smel niti omeniti, saj bi v istem trenutku kupec odbrzel naprej. Ja, ležišče iz lateksa je bilo v Sloveniji takrat zakon – ležišče iz naravnega materiala. Pa četudi je bila vsebnost naravnega lateksa v njih le 20-odstotna.
 

Danes so ne točno določene, ampak vse 'vzmetnice in postelje', ki jih ponujajo, garancija za dober spanec. Ne za dobro ležanje, ampak za dober spanec! Tako beremo. In to ležišča za 70 € in 100 € pa 140 €, 210 in 290 €, 530 in 610 €. V kakšnem drugem katalogu bi našli ležišče tudi za 800 € in 1000 € pa tudi krepko čez. Ampak prosim vas lepo! Zakaj bi kupovali ležišče za 700 €, če vam prodajalec garantira dober spanec že na ležišču za 70 €. Zakaj bi kupovali vodno posteljo za 2500 ali 3000 €, če se lahko vsako jutro sveži, spočiti in sproščeni zbudite na zakonski postelji za 279 €? Zakaj bi iskal unikatno ležišče, torej ležišče, ki je primerno le za vas, če lahko brez izgubljanja časa za iskanje primernega ležišča vstanete sveži in spočiti že z ležišča za 70 ali 100 €? Tako prvo kot drugo je po zagotovilu prodajalca 'ležišče z garancijo dobrega spanja'.


Pogledal sem, iz kakšne pene je narejeno najcenejše ležišče, ki ga ponuja prodajalec, in kakšna je njegova volumenska masa. Za peno preberem, da je visokokakovostna, podatka o volumenski masi pa prodajalec ni zapisal.


Zakaj me je zanimala volumenska masa? Volumska masa z enoto kg/m³ je indikator kakovosti in trajnosti ležišča iz pene. Na splošno velja: Cenejše kot je ležišče, manjša je volumenska masa (torej gostota materiala) in manj stabilen je material – posebno pri težjih osebah se ustvarijo ležalne kotanje.


A ostanimo pri tem, kar je zapisal prodajalec: 'Pena v ležišču je visokokakovostna.' V letošnjem majskem katalogu je prodajalec ponujal ležišče iz pene z volumensko maso 25 kg/ m³, pri čemer je imel vložek iz spominske pene v ramenskem delu volumensko maso 50 kg/ m³, 3-centimetrski vložek, ki se ga na priloženi sliki ni videlo, pa volumensko maso 30 kg/ m³. To ležišče z znakom ekskluzivne kakovosti in 25-letne garancije ste lahko v majski akciji kupili za manj kot 170 €.
 

Pustimo ob strani, da prodajalci v svojih katalogih prevlekam ležišč ne namenjajo takšne pozornosti kot jedrom, tako da se dá zelo težko razbrati lastnosti prevlek, običajno pa sploh ne. Kot da prevleke nimajo nobenega vpliva na kakovost ležišč.
 

Da ne moremo vsi kupiti ležišča za 1000 €, ni potrebno izgubljati besed. Saj tudi Audija A3 ne more imeti vsak od nas, Audijev model A8 pa le kdo med nami. A vsakomur je jasno, da Audi A8 ponuja bistveno več od Audija A3, in da razlike in 5-krat višja cena niso le v šminki. Pri ležiščih pa kot da ni tako. Na vseh, na najdražjih in na najcenejših, se bomo 'zbudili sveži, spočiti in sproščeni'. Naj verjamemo, da je ležišče 'kraljevsko' le zaradi šminke? Kakorkoli že, za luksuzno ležišče iz pene z znakom ekskluzivne kakovosti in 25-letne garancije bi v letošnjem maju odšteli manj kot 170 €. Tako je zagotavljal prodajalec.

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se