« Nazaj na zapise

Dr. Ivica Grbac, profesor za področje dizajna, konstrukcij in kakovosti pohištva na Gozdarski fakulteti v Zagrebu, je zelo naklonjen vodni postelji zaradi treh, kot pravi, bistvenih prednosti v primerjavi z drugimi ležišči. »Te so:

 

  • Pravilen položaj telesa. Vsi pritiski so popolnoma izenačeni, zato se celotno telo sprošča v zdravem in naravnem položaju. Višina ležišča je porok za varnost in udobnost, ni nikakršnih točkovnih obremenitev, zelo pa se zmanjša obračanje po postelji med spanjem.
  • Dodatna toplota. Grelni element, ki je vgrajen pod vodno jedro, daje telesu več toplote, ki je izvor dodatne energije, s čimer se doseže enakomerno dihanje, bolj umirjeno delo srca, sproščenost mišic in bolj globoko spanje, torej boljši počitek.
  • Postelja brez pršic. Vodno ležišče nudi visoke higienske pogoje. Gornja prevleka je paropropustna, lahko se sname, zrači in čisti. Postelja je z minimalnim vzdrževanjem vsak večer čista in suha. Zato v vodni postelji ni možnosti za obstanek nevarnih pršic, ki gnezdijo v prašni in vlažni posteljni klimi. Med spanjem človek izloči od 0,5 do 1,5 litra vode. Zastala vlaga, ki izpari iz človeškega telesa, je pravo okrožje za razmnoževanje pršic. Raziskovanja so pokazala, da se v običajni dve leti stari postelji nahaja okrog 2 milijona živih in poginulih pršic, ki jih človek pri vsakem gibu v postelji vdihava skupaj z nevidnimi delci prahu. V vodni postelji se ves izpareli znoj, ki ga človek ponoči izloči, zbira v zgornji prevleki ležišča, čez dan pa se izsuši.«

Tako dr. Ivica Grbac v knjigi Krevet i zdravlje.

 

Temeljna zahteva ležišča je, da se celotno telo v zdravih klimatskih pogojih sprošča v neprisiljenem, zdravem in naravnem položaju. S tem omogoča krepčilno ležanje in spanje.

Ali je vodna postelja edina med ležišči, ki lahko vzpostavi omenjene pogoje? Odgovor je seveda: Ne.

 

Tisti, ki prisegajo na vodno posteljo, tako kot dr. Ivica Grbac, trdijo, da se voda najbolje prilagodi človeškemu telesu in ga podpre. Na vodni postelji zato ležimo brez pritiskov na ramena, boke in pleča, s prijetnim občutkom za celotno hrbtenico, a s čvrsto podporo vretencem. Grelni element ogreva posteljo in skrbi za prijetno spalno klimo, v kateri se mišičevje takoj sprosti. Ležišče poleti prijetno hladi in pozimi greje.
Podobno ležalno udobje kot na vodni postelji lahko občutimo tudi na zračni postelji. Zrak se enako kot voda povsem prilagodi obliki, teža se enakomerno porazdeli, zato noben del telesa bolj ne pritiska. Zračna postelja ima še eno prednost: Pri drugih ležiščih se moramo že pri nakupu odločiti za določeno trdoto izdelka, pri zračnih posteljah pa lahko z daljinskim upravljalcem vedno znova izbiramo med različnimi stopnjami trdote in udobja.
In vendar se pogled kupca največkrat obrne k vzmetem, lateksu in peni. Vsi ti materiali v ležiščih, za katere pravimo, da so vrhunska, odlično podpirajo telo, njihove izredne vzmetne lastnosti zagotavljajo v vsakem položaju spanja enakomerno porazdelitev pritiska, se dobro odzivajo na težo in telesno temperaturo, omejijo premetavanje in obračanje ter opazno zmanjšujejo neudobje, ki je povezano z motnjami spanja, imajo pa tudi dolgo življenjsko dobo. In ležišča, če so res vrhunska, omogočajo tudi odlične higienske pogoje.
Upali bi si trditi, da je ležišče lahko vrhunsko ne glede na to, iz katerega materiala je. Razlike moramo iskati pri uporabnikih: nekateri prisegajo na lateks, drugi na peno, tretji na vzmeti, četrti in peti pa na vodno in zračno posteljo. Vsakemu od teh materialov pripiše uporabnik tudi kakšno neprijetno lastnost.

Povzeto iz poglavja Dobro je vedeti.

Kaj pravi o vodni postelji dr. Florian Heidinger z Ergonomskega inštituta München?

 

»Po naših izkušnjah lahko vodne postelje vsekakor nudijo dobre ležalne lastnosti, pri čemer pa nudi ležalni sistem z nastavljivim posteljnim vložkom več možnosti za individualizacijo. Poleg tega je pri vodnih posteljah ponoči omejena gibljivost, kar nekateri raziskovalci spanja in tudi ortopedi ocenjujejo za negativno. Zaradi vodonepropustne vinilne luknje lahko prihaja tudi do problemov pri odvajanju vlage, zaradi česar proizvajalci vodnih postelj priporočajo, da se na vinilno votlino položi odprtoporna plast, da lahko pride do izboljšanega prečnega transporta vlage.
Po mojih izkušnjah je izrazito, da vodne postelje posebno močno „polarizirajo“, to pomeni, da so ljudje, ki se na vodnih posteljah počutijo zelo dobro in drugi, ki vodne postelje povsem zavračajo. Ta v primerjavi z drugimi ležalnimi sistemi očitna polarizacija se pri vodnih posteljah ne da razložiti z ležalnim položajem ali razbremenitvijo pritiska. Po mojih osebnem razumevanju bi to lahko bilo zaradi nihanja vode pri vodnih posteljah. Določeni ljudje občutijo to kot zelo udobno in pomirjajoče, pri drugih pa sprošča neprijetna stanja kot pri morski bolezni, slabo počutje, omotico itd.«

 

Ali je vodna postelja najboljše ležišče, prva med posteljami? Tu ni dvoma: Ne. Ali to pomeni, da vodna postelja ni vrhunsko ležišče? Sploh ne. Vodna postelja seveda je lahko vrhunsko ležišče, tako kot so lahko vrhunska ležišča vzmetnica, ležišči iz pene in lateksa in zračna postelja. Na ta način pač ne moremo priti do prvega, do najboljšega, pa tudi do zadnjega, do najslabšega ne.

 

 

Edini proizvajalec na slovenskem trgu, ki je doslej ponujal posteljne sisteme v celoti in v vseh materialih, ki jih v zadnjih desetletjih uporabljamo za izdelavo teh sistemov, je avstrijsko podjetje Optimo. Ta proizvajalec se je tako dokopal do privilegija, da je lahko kupcu ponudil številen izbor posteljnih sistemov, z njim pa tudi do odgovornosti do kupca, ki je iskal zase najboljše ležalno udobje za spanje. Vodno posteljo je ponujal pod blagovno znamko Stillwater (na sliki).
 

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se