Je izbira posteljnega vložka odvisna tudi od naše teže?

product
 
« Nazaj na zapise
Naredimo pred odgovorom na to vprašanje še korak nazaj in poglejmo, kateri pogoj mora postelja izpolniti, da lahko govorimo o njej kot 'kraljevskem ležišču'.

'Kraljevsko' postlati pomeni vzpostaviti ergonomsko ležalno udobje, doseči krepčilno ležanje.

S stališča ergonomije krepčilno ležanje pomeni kar se dá sproščen položaj telesa na ležišču. V takem položaju je kvaliteta počitka, posebno mišic in okostja, največja.

Bistveni vidiki ergonomskega položaja so:

  • položaj brez napetosti hrbtenice s fiziološkim dvojnim S obrisom v hrbtnem položaju in uravnovešenim potekom hrbtenice v bočnem položaju (trebušni položaj je dolgoročno problematičen za hrbtenico v predelu vratu in križa),
  • učinkovita razbremenitev pritiska na kožo, ki omogoča dobro prekrvavitev in s tem oskrbo tkiv s hranilnimi snovmi, in
  • zadostno odvajanje toplote in vlage, ki preprečuje potenje in ohlajanje."

Je izbira posteljnega vložka odvisna tudi od naše teže?

Ja, je. Izbira posteljnega vložka je odvisna od zgradbe (konstitucije, oblike) telesa, in torej tudi od naše teže.
Način delovanja posteljnega sistema je bistveno določen tudi preko razporeditve in oblike / zgradbe ležalnih con (cona glave / vratu, cona ramen, cona ledij, cona medenice). Glede na obliko ležalnih con je ležišče lahko bolj primerno za bočno lego ali hrbtno lego, za manjše ali večje ljudi, bolj za ljudi z izrazitim obrisom telesa ali z enakomernim obrisom telesa.

Seveda se mora kupec na ležišču počutiti dobro. A to je premalo. Izbrati mora posteljni sistem, ki mu nudi ergonomsko ležalno udobje.

V primeru zakonske postelje: je bolje izbrati 2 ločena ali en skupen vložek?

Posteljni sistem mora v največji možni meri ustrezati tistemu, ki ga bo koristil. Izčrpati mora vse možnosti individualizacije, od trdote ležišča do posameznih ležalnih con, v povezavi z raznoliko nastavljivim posteljnim vložkom.

Posteljni sistem se zaradi razlik v konstituciji, teži, velikosti in obliki telesa ter ležalnih navadah in občutenju udobja, ki se od človeka do človeka razlikuje, vedno sestavlja individualno.

Obstaja zelo majhna verjetnost, da bosta na sosednjih ležiščih v 'zakonski postelji' ležala dva z enako konstitucijo, težo, velikostjo in obliko telesa, ki bosta imela enake ležalne navade in bosta enako občutila ležalno udobje. Tudi ni jasno, zakaj bi moral obračanje enega, njegovo premikanje med spanjem, ki se na skupnem posteljnem vložku prenaša na sosednje ležišče, trpeti še drugi. 'Izbrati 2 ločena ali en skupen vložek' ni dilema. Bolj gre pri tem za vprašanje, ali sta dva, ki ležita na sosednjih ležiščih, pripravljena pristati na razlike med njima. Seveda pa posteljni vložek tudi ni narejen za dvojno obremenjenost.
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se