« Nazaj na zapise

Na trgu bi morala vladati jasnost, pa ne

Kaj mislite, koliko ležišč in posteljnih vložkov, ki se danes prodajajo na slovenskem trgu, gre po vašem mnenju skozi preizkus ergonomije in spalne klime katerega od ergonomskih inštitutov ali sploh kakršno koli testiranje, morda razvojnih oddelkov podjetij? Ali ni táko testiranje referenca za testirano ležišče ali posteljni vložek? In če je, zakaj proizvajalci ne objavljajo rezultatov testiranja?

Nobena skrivnost ni, da le redki proizvajalci med razvojem ležišč sistematično raziskujejo tudi njihove ležalne in mikroklimatske lastnosti. Vzrok za to leži tudi v tem, da je na trgu premalo zahtev in povpraševanja po pripadajočih dokazih.

In zato ne preseneča, kaj vse ponujajo trgovci, da bi prodali ležišče ali posteljni vložek. In s kakšno lahkotnostjo obljubljajo dobro spanje! To je dobro vedeti, ko kupujemo ležišče in posteljni vložek. In dobro je biti pozoren na blagovno znamko.

Dobro spanje je krepčilno spanje

S stališča fiziologije spanja o krepčilnem spancu govorimo takrat, ko je dosežen zadosten počitek. En kazalec nezadostno krepčilnega spanca je npr. dnevna utrujenost. Spalna medicina je povsem nedvoumna: Telo se lahko opomore le med spanjem, pretežno v fazi globokega spanja, in se pri tem celo pomladi. »Kot fiziološka potreba je spanje pogoj za telesno in duševno regeneracijo človeka«, meni prof. dr. Jürgen Zulley iz Spalnomedicinskega centra Regensburg, in nadaljuje: »Odločilnega pomena za vrednost regeneracije ni samo dolžina spanca, ampak tudi njegova kakovost, ki je lahko izboljšana s telesu ustrezno podlago.«

Ko govorimo o spanju in telesu ustrezni podlagi, se postavi vprašanje, kako spanje definira ergonomija. S stališča ergonomije je spanje krepčilno ležanje in pomeni kar se da sproščen položaj telesa, saj je v sproščenem položaju kvaliteta počitka, posebno mišic in okostja, največja. »Samo kdor ponoči pravilno leži, se zbudi zjutraj zares spočit«, trdi dr. Florian Heidinger, vodja Ergonomskega inštituta München.

Bistveni vidiki sproščenega položaja z vidika ergonomije so: položaj brez napetosti hrbtenice s fiziološkim dvojnim S obrisom v hrbtnem položaju in uravnovešenim potekom hrbtenice v bočnem položaju (trebušni položaj je dolgoročno problematičen za hrbtenico v predelu vratu in križa), učinkovita razbremenitev pritiska na kožo, ki omogoča dobro prekrvavitev in s tem oskrbo tkiv s hranilnimi snovmi in zadostno odvajanje toplote in vlage, ki preprečuje potenje in ohlajanje.

'Kakršna postelja, takšno spanje', pravi pregovor

Za dober spanec morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji. Pomembno vlogo igrajo življenjski slog, potek dneva, prehrana in podlaga za spanje. Strokovnjaki spalne medicine, ortopedi in eksperti za spanje so mnenja, da je eden glavnih vzrokov za naš nekrepčilen in moten spanec neprimerno ležišče oziroma spalni sistem, ki ga uporabljamo. S tem v zvezi se postavljata vsaj dve vprašanji: Ko kupujemo ležišče, imamo v mislih ergonomske zahteve za sproščeno ležalno udobje? Poiščemo kompetentnega svetovalca, ki bo iz izbora izdelkov v spalnemu studiu znal izbrati spalni sistem za nas?

Ni vsako ležišče enako primerno za vsakogar, slabo pa ni primerno za nikogar

Ležišča se od ležišč razlikujejo po sproščenem ležalnem udobju in po trajanju sproščenega ležanja, ki z leti zaradi staranja materialov slabi, pri slabih materialih zelo hitro, lahko že po nekaj mesecih, dobri materiali pa, nasprotno, ležalne lastnosti, zaradi katerih smo neko ležišče kupili, praviloma ohranjajo več let. Ni dvoma, da imajo dražja ležišča načeloma tudi boljše ležalne lastnosti, saj je pravilo, da se pri dražjih izdelkih uporabljajo kakovostnejši materiali in surovine.

Ali lahko kupec na kakršen koli način preveri kakovost dveh podobnih, na videz enakih ležišč? Dober način je izčrpen ležalni poskus v hrbtnem in bočnem položaju, brez debelih oblačil, s svetovalcem, ki postavlja kupcu vprašanja o njegovih osebnih potrebah in težavah, ima pripravljen ustrezen vzglavnik, oceni kakovost položaja hrbtenice v hrbtnem in bočnem položaju in če je potrebno, izbere, predlaga drugo ležišče, drug posteljni vložek ali vzglavnik.

Slej ko prej se boste znašli v naslednji situaciji: Ste v spalnem studiu ali salonu pohištva. Na izbiro imate dve ležišči. Obe sta iz pene in imata 7-consko jedro. Obe imata prevleko iz dvojne tkanine, snemljivo in pralno do 60 ⁰C. Pogledate ceno: za ceno prvega ležišča dobite tri druga. Zakaj takšna razlika? Kako pravilno izbrati pri novem nakupu?

In zdaj k razlikam naših dveh ležišč: Pena se od pene razlikuje, prav tako višina jedra, ki je bolj oziroma manj obdelano. Prevleka je narejena iz različnih materialov, različna je količina klimatskih vlaken v prevleki, drugače je sešita. Razlikujeta se po blagovnih znamkah in certifikatih za kakovost. In ko naredimo črto: Razlikujeta se po ergonomskem ležalnem udobju.

Od dobrega spalnega sistema se pričakuje možnost individualizacije

Pri kakovostnejših spalnih sistemih obstajajo možnosti izčrpne individualizacije, kar pomeni, da je mogoče izbirati med različnimi trdotami ležišča, mehko (H1), srednjetrdo (H2), trdo (H3) in ekstra trdo (H4), in pri posteljnem vložku nastaviti ležalno udobje s selektivnim ugrezom ramen in prilagoditvijo v predelu medenice in pêt. Iz številnih kombinacij, ki jih nudi posteljni sistem, je mogoče tako vzpostaviti zelo različne variante ležalnega udobja. Izčrpne možnosti individualizacije lahko spalni sistem zagotavlja predvsem z raznoliko nastavljivim posteljnim vložkom.

Samo 31 % nas je takih, ki v spalnici samo spimo. Ostalih 69 % pa jih dela še kaj drugega. In večino od tega počnejo na postelji. Več kot polovica jih gleda televizijo in posluša glasbo, mladi se učijo in delajo domače naloge, kar nekaj jih bere, vedno več jih na postelji preživlja čas z računalnikom. Kako narediti posteljo za cono dobrega počutja? Ključno vlogo pri tem ima posteljni vložek.

Razne prilagoditve, ki jih potrebujemo, lahko zagotovi tisti proizvajalec, ki stavi na kakovost, inovativnost, uporablja visokokakovostne materiale, ki so prvovrstno obdelani, razvija spalne sisteme v sodelovanju s strokovnjaki s področja ergonomije in ki ponudi številne in raznolike modele in funkcijske možnosti, ki bodo skupaj z ležiščem povsem ustrezali individualnim željam in potrebam.

Vsak kompetentni svetovalec zelo dobro pozna medsebojno vplivanje ležišča in posteljnega vložka, zato tudi ve, da ni vsak posteljni vložek primeren za katero koli ležišče, temveč da moramo izbranemu ležišču najti ustrezen posteljni vložek. Vprašanje pa je, koliko te vrste odgovorov sploh iščemo ob našem obisku spalnega studia.

Dober spanec ni samoumeven

Ali investirati v avto, kuhinjo ali v ležišče? Pravzaprav to niti ni pravo vprašanje. Saj je za avto in kuhinjo bolj ali manj jasno. A kakšno vlogo ima v tej primerjavi ležišče? Imeti velik avto in moderno kuhinjo je največkrat še zmeraj stvar prestiža. In za to smo se pripravljeni odreči vsemu drugemu. Kaj pa nam pomeni imeti dobro ležišče?

Samo zdrav spanec regenerira telo in duhá. To je razlog, da moramo imeti ležišče, ki ima dobre ležalne lastnosti. Seveda imeti dobro ležišče ne more biti stvar prestiža. Toda ali smo se čemu pripravljeni odreči, tako kot pri avtu ali kuhinji, da bi dobro ležišče tudi imeli?

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se